OM MIG
Mitt namn är Mattias Åström och fotografering är något som ligger i släkten. Mina morföräldrar fotograferade och min mormor arbetade som retuscherare på den gamla goda tiden då en bild var en bild och inte en digital fil. Min pappa fotograferade och framkallade i mörkrum så inte är det så konstigt att jag älskar fotografering? Jag har ingen högskoleutbildning inom fotografi men har läst väldigt många böcker i ämnet och är självlärd.


I nästan sju år drev jag må-foto som ett företag men har sedan mars i år (2016) valt att lägga ner företagsbiten och INTE erbjuda några fotografiska tjänster mot betalning. Anledningen är enkel. Jag vill mycket hellre fotografera det jag personligen gillar och inte det som ger pengar.


Egentligen rör jag mig inom 3 huvudområden. Djur och natur, Nakenfotografering och Konsertfotografering. För mig handlar det om att fånga det jag tycker är vackert och viktigt att dokumentera. Det betyder inte att det som inte finns på hemsidan inte är viktigt men någonstans måste man sätta gränsen. När det gäller de personer jag fotograferar så är det viktigt för mig att det är en person bakom med tankar och ideér och en egen historia. Jag är alltså inte intresserad av att enbart lyfta fram "modeller".


I samband med det kan jag passa på att nämna mitt öppna sinne och intresse för nakenhet. Jag tycker att allt för många har en skev, fördömande inställning till nakenhet, det mest naturliga och gemensamma vi alla har. Själv ser jag människokroppens ALLA former som något vackert och inte alls enbart som sensuellt och ertoiskt. Därav mina fotoideér med naket innehåll. Fråga mig gärna om ni vill veta mer eller LÄS MER HÄR!


Men tillbaka till mig. Jag lever i ett samboförhållande och har två barn som växer alldeles för fort. Jag försöker fotografera så ofta jag får chansen och har kameran med mig. Jag söker ständigt efter fler personer som vill medverka på mina bilder. Jag har kommit på att det inte är modeller jag söker utan personer som är stolta över den de är oavsett kön, sexuell läggning, social bakgrund, arbete, ekonomi, religion, vikt, färg osv.


Ett stort intresse och en lärorik utmaning är konstfoto. Det intresserar mig mycket och jag har flera idéer om installationer och arrangerade bilder. Jag vill gärna väcka tankar och åsikter med bilderna och ge en aha-upplevelse och ett alternativt tänkande.


Jag har en hel del egna fotoidéer men är även väldigt nyfiken på att höra DINA IDEÈR och se om jag kan förverkliga just de?


SYFTE


Jag vill fånga mångfalden, och främja den vanliga människan, det är egentligen mitt huvudsyfte. Jag ser gärna en mer oerfaren modell, som kanske skiljer sig från mängden av medias bild av skönhet. Varför begränsa sig när man kan fotografera alla som verkligen vill och älskar att stå framför kameran oavsett kön, sexuell läggning, utseende, kulturell- & social bakgrund.


Jag vill även främja det naturliga och har därför medvetet en begränsad redigering av bilder jag fotograferar. Jag justerar ljus, färger m.m. men ändrar INTE på kroppsformen eller gör "Ingrepp" i utseendet. Sen kan det vara ganska kul att prova på redigering i Photoshop för att förgylla naturen eller kanske skapa en fantasivärld.
Under våren 2012 har jag haft fotoutställning på Arbetets museum i Norrköping. Detta med det projektet Funktionsfördelar - Två världar möts.