OM MIG
Mitt namn Ă€r Mattias Åström och fotografering Ă€r nĂ„got som ligger i slĂ€kten. Mina morförĂ€ldrar fotograferade och min mormor arbetade som retuscherare pĂ„ den gamla goda tiden dĂ„ en bild var en bild och inte en digital fil. Min pappa fotograferade och framkallade i mörkrum sĂ„ inte Ă€r det sĂ„ konstigt att jag Ă€lskar fotografering? Jag har ingen högskoleutbildning inom fotografi men har lĂ€st vĂ€ldigt mĂ„nga böcker i Ă€mnet och Ă€r sjĂ€lvlĂ€rd.


I nÀstan sju Är drev jag mÄ-foto som ett företag men har sedan mars i Är (2016) valt att lÀgga ner företagsbiten och INTE erbjuda nÄgra fotografiska tjÀnster mot betalning. Anledningen Àr enkel. Jag vill mycket hellre fotografera det jag personligen gillar och inte det som ger pengar.


Egentligen rör jag mig inom 3 huvudomrÄden. Djur och natur, Nakenfotografering och Konsertfotografering. För mig handlar det om att fÄnga det jag tycker Àr vackert och viktigt att dokumentera. Det betyder inte att det som inte finns pÄ hemsidan inte Àr viktigt men nÄgonstans mÄste man sÀtta grÀnsen. NÀr det gÀller de personer jag fotograferar sÄ Àr det viktigt för mig att det Àr en person bakom med tankar och ideér och en egen historia. Jag Àr alltsÄ inte intresserad av att enbart lyfta fram "modeller".


I samband med det kan jag passa pĂ„ att nĂ€mna mitt öppna sinne och intresse för nakenhet. Jag tycker att allt för mĂ„nga har en skev, fördömande instĂ€llning till nakenhet, det mest naturliga och gemensamma vi alla har. SjĂ€lv ser jag mĂ€nniskokroppens ALLA former som nĂ„got vackert och inte alls enbart som sensuellt och ertoiskt. DĂ€rav mina fotoideĂ©r med naket innehĂ„ll. FrĂ„ga mig gĂ€rna om ni vill veta mer eller LÄS MER HÄR!


Men tillbaka till mig. Jag lever i ett samboförhÄllande och har tvÄ barn som vÀxer alldeles för fort. Jag försöker fotografera sÄ ofta jag fÄr chansen och har kameran med mig. Jag söker stÀndigt efter fler personer som vill medverka pÄ mina bilder. Jag har kommit pÄ att det inte Àr modeller jag söker utan personer som Àr stolta över den de Àr oavsett kön, sexuell lÀggning, social bakgrund, arbete, ekonomi, religion, vikt, fÀrg osv.


Ett stort intresse och en lÀrorik utmaning Àr konstfoto. Det intresserar mig mycket och jag har flera idéer om installationer och arrangerade bilder. Jag vill gÀrna vÀcka tankar och Äsikter med bilderna och ge en aha-upplevelse och ett alternativt tÀnkande.


Jag har en hel del egna fotoidéer men Àr Àven vÀldigt nyfiken pÄ att höra DINA IDEÈR och se om jag kan förverkliga just de?


SYFTE


Jag vill fÄnga mÄngfalden, och frÀmja den vanliga mÀnniskan, det Àr egentligen mitt huvudsyfte. Jag ser gÀrna en mer oerfaren modell, som kanske skiljer sig frÄn mÀngden av medias bild av skönhet. Varför begrÀnsa sig nÀr man kan fotografera alla som verkligen vill och Àlskar att stÄ framför kameran oavsett kön, sexuell lÀggning, utseende, kulturell- & social bakgrund. Mitt syfte Àr att sprida och dela min fotografiska konst.


Jag vill Àven frÀmja det naturliga och har dÀrför medvetet en begrÀnsad redigering av bilder jag fotograferar. Jag justerar ljus, fÀrger m.m. men Àndrar INTE pÄ kroppsformen eller gör "Ingrepp" i utseendet. Sen kan det vara ganska kul att prova pÄ redigering i Photoshop för att förgylla naturen eller kanske skapa en fantasivÀrld.

Under vÄren 2012 har jag haft fotoutstÀllning pÄ Arbetets museum i Norrköping. Detta med det projektet Funktionsfördelar - TvÄ vÀrldar möts.